Правилната поддръжка на прозорците и вратите е от вoдещо значение за правилната експлоатация и дългогодишна трайност на вашата нова дограма. За да се радваме на новата дограма по-дълго, и за да ни служи тя продължително и безпроблемно е важно да я поддържаме в добро състояние от самото поставяне.

✓ Поддръжка на обкова, пантите, заключващите механизми

Смазвайте периодично пантите и заключващите механизми на новите си прозорци, съобразно инструкциите на производителя. Важно е да не позволявате попадането на твърди частици като пясък, строителни материали в движещите се части по време на ремонти дейности. Добре е да се предотвратява и натрупването на прах по дограмата.

✓ Поддръжка на уплътненията на прозорците и вратите

Гумените уплътнения са особено важни за ефективността на вашата дограма. Периодично използвайте специализирани препарати, които поддържат и възстановяват еластичността на тези уплътнения. Почиствайте редовно с четка или влажна мека памучна кърпа, за да избегнете натрупването на прах и абразивни частици. Не използвайте почистващи препарати върху уплътненията – например препарати за стъкло, съдържащи спирт. Те изсушават гумата и я увреждат.

✓ Поддръжка на рамките на прозорците

Добре е прозоречните рамки да се почистват поне два пъти в годината – през пролетта и есента. Премахнете натрупаните прах и замърсявания с четка, след което отстранете остатъците с прахосмукачка (ако това е възможно). Използвайте мека памучна кърпа, напоена с разтвор на хладка вода с неабразивен препарат по ваш избор. Не използвайте твърди гъби или абразивни почистващи препарати, за да не увредите дълготрайно покритието на вашите прозорци и дограми. Такова леко, профилактично почистване ще предпази дограмата ви и ще ви спести усилия за основно почистване, когато замърсяванията станат твърде видими.

✓ Поддръжка и почистване на стъклопакета

Стъклата, разбира се, изискват по-често почистване. В най-добрия случай избягвайте да почиствате стъклата директно с препарат – запазете този вариант за третиране при силни замърсявания. Чистенето на замърсен прозорец с препарат обикновено само замазва мръсотията и не води до добри резултати. Първо да отстранете прахта с влажна кърпа, след което минете към същинското почистване. Има много възможности – с почистващ препарат за стъкла, микрофибърна кърпа, както и класическия метод – с вестник. Микрофибърните кърпи са отличен вариант, особено ако искате да избегнете почистващите продукти. Те са щадящи и към стъклото, и към профила, не оставят влакна, не нараняват деликатните повърхности и могат да полират стъклата до перфектен блясък.

✓ Превантивна поддръжка срещу влага

Новите прозорци имат редица предимства – като например по-добра изолация. Това обаче може да има обратен ефект – образуване на конденз и влага.

✓ Цялостна, регулярна и рутинна поддръжка на дограмата

Редовната грижа за прозорците ви дава възможност за превенция на повреди и ви позволява да съхраните най-важните качества на новата дограма във времето. Профилактично може да прилагате смазки или фино машинни масло за метални части – винаги според инструкциите на производителя. Проверявайте дръжки, заключващи механизми, триещи се части и панти за затруднено движение или видими повреди. Почиствайте с мека кърпа, мека четка или флакон с въздух под налягане.